Trolls får snigpremiere i Jammerbugten

Dreamworksfilmen om gjøltroldene får lokalpremiere tæt på, hvor de blev skabt af Thomas Dam. Det sker den 9. oktober i Pandrup Kino kun kort efter verdenspremieren i København og fire dage før biografpremieren 13. oktober.

For at fejre, at hovedpersonerne i Trolls og kunstneren bag, Thomas Dam, stammer fra Gjøl, arrangerer Damthings i samarbejde med Jammerbugt Kommune lokalpremiere på filmen 9. oktober i Pandrup Kino.

 

”Når filmen handler om troldene fra Gjøl, er det fantastisk, at filmen også får lokalpremiere her i Jammerbugten. Det er noget helt særligt, at bysbarnet Thomas Dam har skabt et Hollywood ikon. Det er vi stolte af”, siger borgmester Mogens Gade.

 

Premieren markeres på festlig vis med rød løber, champagne, indbudte gæster og selvfølgelig en masse trolde.

 

”Med troldefilmen får troldene igen masser af opmærksomhed, og det er lige i Thomas Dams ånd. Han var en beskeden kunstner, der helst ville koncentrere sig om at lave trolde, han var ikke så meget for al opmærksomheden omkring hans person”, fortæller direktør Calle Østergaard fra Damthings, som i dag arbejder videre med Thomas Dams livsværk på Gjøl.

 

Troldenes ophav – Damthings hjemsted
Thomas Dams talent for at forme og tegne blev allerede udviklet i skoletiden. Den ordblinde dreng fordrev ofte skoletimerne med at tegne, og allerede dengang stod det klart, at drengen havde talent. Senere i løbet af 1930’erne skabte Thomas Dam sin første trold i træ, og herefter udviklede kunstnerens kærlighed for trolde sig til en omfattende virksomhed.

 

”En sjov krølle på historien er, at efter virksomheden har hørt til flere steder på Gjøl, hører Damthings nu til i netop den skole, hvor Thomas Dam for snart 100 år siden skabte sine første kunstneriske streger. Det vidste vi ikke, da vi flyttede hertil, men på den måde har vi ved et tilfælde fundet tilbage til roden”, beretter Calle Østergaard.